top of page
 • Fabian Kreemers

Deze tips besparen u duizenden euro's bij het verbouwen!😱

Bijgewerkt op: 22 sep. 2022

Het verbouwen op zich is al een hele onderneming. Daarom hebben wij in dit artikel alle premie's en voordelen op een rijtje gezet. Voor hulp kunt u ons steeds gratis contacteren via het contact formuleer:


Hoe moet ik mijn dak renoveren , isoleren, onderhouden of vernieuwen? In deze blog vind je nuttige informatie en hulp bij het aanvragen van premie's

1. Mijn Verbouw premie (vanaf 35% van facturen)

Vanaf 1 oktober 2022 kunt u de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor dakrenovatiewerken. Deze nieuwe premie vervangt de Fluvius energiepremies en de Overkoepelende Renovatiepremie. Wanneer je bepaalde dakisolatie en renovaties aan het dak van je woning uitvoert, kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Om een Mijn VerbouwPremie aan te vragen dien je altijd een dakrenovatie te combineren met een dakisolatie.

Vanaf 1 oktober 2022 kunt u de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor dakrenovatie werken. Deze nieuwe premie vervangt de Fluvius energiepremies en de Overkoepelende Renovatie premie. Wanneer je bepaalde dakisolatie en renovaties aan het dak van je woning uitvoert, kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Om een Mijn VerbouwPremie aan te vragen dien je altijd een dakrenovatie te combineren met een dakisolatie.e.

 • het plaatsen van nieuwe dak- of zolderisolatie

 • het verwijderen van asbest

 • het afbreken van de dakstructuren en vervanging door draagkrachtige elementen

 • het plaatsen van een onderdak bij hellende daken en de waterdichte bedekking, bv. dakpannen, roofing,…

 • de behandeling van houten dakstructuren tegen zwammen en insecten

 • het plaatsen van een dak doorbreking (bv. lichtkoepels, lichtkoker,…)

 • het vervangen en plaatsen van dakgoten en afvoerpijpen.

Voor wie?

De Mijn Verbouw premie is een tegemoetkoming van de Vlaamse overheid voor eigenaren of investeerders die het dak of de zoldervloer van een bestaande woning & dak isoleren. Als er gelijktijdig professioneel asbest verwijderd wordt, komt ook die klus in aanmerking voor de VerbouwPremie.

Ook investeerders van volledige appartementsgebouwen of een vereniging van mede-eigenaars (VME) kunnen een beroep doen op de premie. Als eigenaar-bewoner uit de middelste en laagste inkomenscategorie of verhuurder via een sociaal verhuurkantoor kan je de premie aanvragen voor alle bovenstaande werken, op voorwaarde dat het dak of de zoldervloer geïsoleerd is.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Renoveert u uw dak, buitenmuren of vloeren? Dan moet u ook isoleren om in aanmerking te komen voor de premie.

 • De woning of het appartement moet minstens 15 jaar oud zijn op de datum van aanvraag en ligt in het Vlaamse Gewest. Je kan de premie aanvragen voor renovatie, of de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming. Gebouwen die volledig gesloopt en heropgebouwd worden, komen niet in aanmerking (wel voor de sloop- en heropbouwpremie van VEKA).

 • Het dak of de zoldervloer moet geïsoleerd worden met een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W. Het isolatiemateriaal mag in verschillende materialen en lagen geplaatst worden. De Rd-waarde van een bestaande isolatielaag telt niet mee.

 • De dakwerken dienen uitgevoerd worden door een gespecialiseerd dakwerker.

Hoeveel bedraagt de Mijn Verbouw premie voor dakwerken?

Categorie Mijn Verbouw premie laagste inkomens-categorie eigenaar-bewoner isolatie en renovatie, 50% van uw factuur, tot maximum 5750 euro premie middelste inkomenscategorie eigenaar-bewoner isolatie en renovatie, 35% van uw factuur, tot maximum 4025 euro premie hoogste inkomens categorie isolatie , max. 40% van uw factuur, 8 euro per m2eigenaar / investeerders premie van € 8 per m² dakisolatie eigenaar & verhuurder aan sociaal verhuurkantoor isolatie en renovatie • 50% van uw factuur • tot 5750 euro premie

Is het procentuele premiebedrag lager dan de premie die een eigenaar-bewoner uit de hoogste inkomenscategorie of andere investeerder zou krijgen voor dezelfde nieuw geplaatste dak- of zoldervloer isolatie? Dan krijg je automatisch dit hogere premiebedrag.

Let op: Als u al een of beide van deze premies hebt aangevraagd, kunt u niet opnieuw een premie aanvragen met dezelfde facturen. Van 1 juli tot 30 september 2022 is er een tijdelijke “premiestop”, u kunt de premies (die onderdeel zijn van Mijn VerbouwPremie) tijdelijk niet aanvragen.

Begeleiding op maat nodig? Contacteer nu De Dakman voor hulp

2. Verlaagd BTW-Tarief (21% => 6%)

Privé woning ouder dan 10 jaar? Of een woning die (minder dan de helft) voor professionele doelen wordt gebruikt? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je jouw dak laat renoveren of isoleren. Om te genieten van deze steunmaatregel moeten de dakwerken wel uitgevoerd worden door een aannemer.

3. Totaalrenovatie Bonus Fluvius (€ 625 – € 4750)

Als je minstens 3 premies van netbeheerder Fluvius aanvraagt binnen een periode van 5 jaar én aan alle voorwaarden voldoet, dan krijgt je bovenop die premies nog een bonus. Om een totaalrenovatie bonus te krijgen, moet je investeren in minstens 3 energiebesparende maatregelen en bij Fluvius de premie ervoor aanvragen.

 • Dak- of zoldervloer isolatie

 • Buitenmuur isolatie

 • kelderisolatie of vloerisolatie

 • nieuwe beglazing

 • zonneboiler plaatsen

 • warmtepomp plaatsen

 • Ventilatiesysteem.

Eengezinswoningen kunnen een bonus van €1.250 voor 3 investeringen en tot €4.750 voor 7 investeringen krijgen.

Appartementen kunnen een bonus van €625 voor 3 investeringen en tot €2.375 voor 7 investeringen krijgen.

Opgelet: deze premie is niet combineerbaar met de EPC-labelpremie

4. EPC-label premie (€ 2500 – € 5000)

Een woning met een slechte energieprestatie? Als je de woning binnen 5 jaar zo renoveert zodat het EPC-label aanzienlijk verbetert, kan je een premie krijgen.

Maximaal bedrag van

EPC-label premie

(afhankelijk van het behaalde EPC-label na renovatie binnen de 5 jaar)Maximaal bedrag van

EPC-label premie

voor beschermde afnemers

(afhankelijk van het behaalde EPC-label na renovatie binnen de 5 jaar) woning

met EPC-label

E of F 5.000 euro als label A wordt behaald

3.750 euro als label B wordt behaald.

2.500 euro als label C wordt behaald6.000 euro als label A wordt behaald

4.500 euro als label B wordt behaald.

3.000 euro als label C wordt behaald wooneenheid (appartement, …)

met EPC-label

D, E of F3.750 euro als label A wordt behaald

2500 euro als label B wordt behaald.4.500 euro als label A wordt behaald

3.000 euro als label B wordt behaald Opgelet: deze premie is niet combineerbaar met de Totaalrenovatie Bonus van Fluvius

5. Lokale premies dakrenovatie

wie weet heeft jouw gemeente ook wel een lokale premie? Neem een kijkje op energiesparen.be.

6. Overkoepelende Renovatie premie Dakwerken (t.e.m. 30 juni 2022)

De overkoepelende renovatie premie is goed voor zo’n 20% tot 30% van de facturen (excl. BTW). Dit wordt bepaald afhankelijk van jouw inkomen. Je moet wel voor minimum € 2.500 (excl. BTW) aan facturen kunnen voorleggen.

Dit is voor dakwerken aan het dakgebinte, dakbedekking, goten en afvoer. Dakisolatie wordt enkel mee opgenomen als er ook structurele werken aan de dakstructuur of zoldervloer (opbouw of vervanging) worden uitgevoerd.

Voorwaarden overkoepelende Renovatie premie?

 • Het gebouw of appartement moet in het Vlaams Gewest liggen en minstens 30 jaar oud zijn.

 • U vraagt de premie aan als eigenaar-bewoner

Deze premie werd vervangen door de Mijn VerbouwPremie

7. Dakisolatie Premie Fluvius (t.e.m. 30 juni 2022)

Als je plannen hebt om je dak te renoveren is het ook interessant om de huidige dakisolatie te bekijken. Je kan namelijk verschillende premies combineren.

Sinds januari 2020 dien je te voldoen aan de Vlaamse dakisolatie norm.

“Als minimumnorm voor dakisolatie wordt een warmteweerstand (R-waarde) van 0,75 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt) genomen. Dit stemt overeen met een laag isolatiemateriaal van 3 à 4 cm (maar dit verschilt naargelang het materiaal dat wordt gebruikt).”

De subsidie voor een dakisolatie wordt uitgekeerd door netbeheerder Fluvius en bedraagt:

 • Enkel Dakisolatie: € 8 per m²

 • Asbestverwijdering + dakisolatie: € 16 per m²

Deze premie werd vervangen door de Mijn VerbouwPremie

Vraag vandaag nog een offerte aan bij De Dakman

Zoals je ziet ondersteunt de Vlaamse overheid fors dakrenovatie en dakisolatie. Benieuwd naar de totaalprijs van jouw dakrenovatie project? Neem vandaag nog contact met ons op!

Surf naar: www.dedakman.com


10 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page